Afrikansk svinepest er et meget smitsomt, høj virulent virus der i dag ikke kan vaccineres imod.
Afrikansk Svinepest i Europa siden 2014
I 2014 kom Afrikans Svinepest for første gang ind i Europa fra grænselandende i Øst. I sommeren blev sygdomme påvist i en større danskejet svinebesætning. Siden er der konstateret flere udbrud hos både tamsvin og vildsvin i Europa. I juli 2017 er der konstateret Afrikans Svinepest hos vildsvin i Tjekkiet og hos en mindre besætning i Rumænien. I disse lande er der nu indført restriktioner for at begrænse sygdommen i områderne. Antallet af angrebne tamsvin har været stigende siden 2014 og til i dag
Fødevarestyrelsen opfordrer alle personer som har kontakt til de berørte områder, at være særlig påpasselige med smittebeskyttelse, blandt andet sørge for grundig rengøring og desinfektion af transportvogne der har transporteret svin samt sørge for for tøjskifte inden man kommer ind til besætningsområder.
Smitteveje
Smitte mellem tamsvin sker for det meste ved transport og handel med grise som er smittet, men som ikke har fået symptomerne endnu. Beskidt tøj, eller beskidte transportkøretøjer kan overføre smitte. Smitte mellem svin sker ved direkte kontakt, via kontakt med strøelse, foder og vand der er forurenet med urin, gødning eller næseflod.
Blod fra syge dyr er smittefarligt i op til 1 ½ år, hvis det ligger ved lave temepraturer. Gødning er smittefarlig i op til 2 uger, og selvdøde vildsvin og selv deres kadavre efter forrådnelse, kan smitte raske dyr.
Risiko for at bringe smitte til Danmark kan ske med slagteaffald, kød- eller kødaffald der indeholder virus. Virus kan overleve i tørrede skinker(serrano og parma) i mere end 1 år. Der er bla. total forbud mod at fodre med madaffald til svin i hele Europa. Afrikansk Svinepest kan ikke smitte mennesker.
Skadedyrskontrol er også væsentlig. Mus, Rotter, fluer mv. kan også sprede virusset.
- Afrikansk svinepest modstår lave temperaturer, store variationer i pH(fra 3,9-11,5), forbliver levedygtig i lange perioder i væv og kropsvæsker og overlever længe i proteinholdige miljøer.
- Grise der bliver raske efter Afrikansk svinepest er raske smittebærere i op til 2 måneder.
- Inkubations periode varierer fra 3 til 15 dage
- pH under 3.9 og over 11.5 er med til inaktivere virusset
- Typiske pH neutrale midler – Glutaraldehyd og kvaternære ammoniumforbindelser der er mindre effektive
- Midler med Lavt pH f.eks. – Virkon™ S – er dokumenteret effektivt mod Afrikansk svinepest ved 1:800(0,125 %)
VÆLG DESINFEKTIONSMIDDEL EFTER: Balancen mellem effektivitet mod eksakte sygdomsfremkaldende mikroorganismer, effektivitet i forhold til den aktuelle temperatur, kontakttid, sikkerhed for personale, vandets hårdhedsgrad, skånsomhed overfor mennesker, dyr og miljø.