Der har uden tvivl har været opmærksomhed omkring Newcastle Disease udbrud i Sverige i sidste uge – rapporteret af OIE.
Newcastle disease er en regelmæssig udfordring der har været tilbagevendende hos fjerkræflokke i Sverige. – I 2003, 2004, 2006, 2009, 2014, 2016 og 2017 – I 2014 og denne gang har det været om sommeren. De andre år var det sent på efteråret, oktober og november. Områderne der har haft udbrud har været Dalarma, Östergötland og (x2) Hollviken.
Forekomst i Danmark.
Der er ikke konstateret Newcastle Disease i Danmark siden oktober 2005. Danmark oplevede et større udbrud af Newcastle Disease i 2002, hvor 135 besætninger blev konstateret smittet.
Newcastle Disease(ND)
En meget smitsom virussygdom hos fugle. Sygdommen kan medføre stor dødelighed. Smitte spredning sker med fugle med respirationsvejssymptomer som udskiller virus via aerosoler i udåndingsluften og via sekreter fra næse, svælg og luftrør.
Smitten kan overføres via:
- Fæces
- Inficeret foder
- Drikkevand
- Ligesom luftbåren smitte er påvist
- Ikke desinficerede rugeæg udgør en høj smitterisiko.
- Passiv smitteoverførsel
- Via mennesker, foder og fodersække, redskaber og maskiner m.v. er også vigtige smitteveje
Smitten kan spredes meget hurtigt, specielt i den intensive fjerkræproduktion.
Newcastle Disease(ND) kan ramme alle fuglearter, og alle fuglearter kan derfor videreføre smitten. Der er dog store variationer i de forskellige fuglearters følsomhed med hensyn til at udvikle egentlige sygdomssymptomer. Høns er mest følsomme, medens svømmefugle generelt er langt mere modstandsdygtige. Svømmefugle kan derfor bære og videreføre infektionen uden selv at blive syge.
Af naturlige grunde kendes ikke alle fuglearters følsomhed, men overvågningsprogrammer har demonstreret forekomst af virusset i mange forskellig vilde fuglearter, også i Europa.
Sygdommen skyldes infektion med aviær paramyxovirus type 1 (PMV-1). Der er flere stammer af PMV-1, og de forskellige stammer udviser varierende virulens, men det er kun infektion med de mere virulente stammer, der diagnosticeres som Newcastle Disease.
Der kan gøres meget for at undgå smittespredning!
Med VirkonS mod ND med 0,5% opløsning, kontakttid 1 min, ved 5 grader C og med tilstedeværelse af 5% Bovint organisk materiale blev der opnået komplet inaktivering af virusset.
Denne korte kontakttid er yderst velegnet til de hurtigere tørrende flader vi stadig står over for om sommeren og på køretøjer der bruges til at transportere fugle, foder æg, etc.
Dette følgende smittebeskyttelsesprogram er relevant i flere situationer – f.eks. ND.
Brugen af Virkon™ S i det følgende desinfektions program bliver anvendt i stor udstrækning.
Der er 4 primære fokusområder man bør tage på ikke inficerede farme.
- Fokus på rengøring og desinfektion ved afslutning af produktionscyklus. Specielt placering af mødding og håndtering af løst inventar inden der sættes nye dyr ind i huset igen.
- Isolation og management af affald og rester fra processen som kan udgøre smittefare.
- Reducere risiko for smitteoverførsel ved barriere kontrol ved adgang til farmen
- Reducere risiko for smitteoverførsel mellem huse ved barriere kontrol ved hvert produktionshus
Forholdsreglerne tages for at beskytte mod virus der kan komme ind på ejendommen med køretøjer, mennesker, tøj, sko.
Grundlæggende desinfektions program til smittebeskyttelse i fjerkræbesætninger
Det er vigtigt at anvende desinfektionsmidlet og rutinerne omkring dette korrekt for at sikre, at et stort antal levende viruspartikler ikke bliver spredt rundt på bedriften.
Step 1:
Grund Rengøring indebærer; fjernelse af flytbart udstyr og inventar som bør vaskes inde i huset:
Grund rengøring indebærer: fjernelse af flytbart udstyr og inventar til rengøring og desinfektion et sted uden for huset – Grundig fjernelse af al strøelse fra huset og sikker videre transport til et sikkert område væk fra stedet. Nedfejning eller nedblæsning af støv og strøelse fejes ud af huset og fjernes med strøelsen. I tørre blæsende situationer bør læssene tildækkes før transport. Affald bør graves ned eller sprøjtes over med olie eller et oliebaseret desinfektionsmiddel for at reducere spredning af virus med luften.
Step 2:
Rengøring og desinfektion af drikke vands systemet – Anvend Virkon™ S/Virkon™ H2O med en 1:200 (0.5%) opløsning
Tøm rørsystemet for vand. Fjern eventuelt ophobet snavs fra tanken. Genfyld hele systemet med en Virkon™ S 1:200(0,5%) opløsning. Skyl igennem til de fjerneste afløbspunkter. (Virkon® S opløsningen er lyserød og kan ses ved rørenes ende)Efterlad opløsningen i mindst 30 minutter og tøm derefter hele systemet. Fyld nyt vand i systemet og tjek at alle nipler giver vand og er fri for kalkrester.
Step 3:
Vask huset – Anvend Virkon™ S med en 1:200 (0.5%) opløsning til iblødsætning
Tilfør opløsningen med en højtryksrenser ved lavt tryk. Lad opløsningen sidde så længe som muligt før der vaskes med højt tryk.
Note – Virucid afvaskning er en essentiel del af programmet der skal forhindre at virus vaskes ud I omgivelserne for bagefter at blive bragt tilbage ind i huset igen.
Normal praksis med nedvask af loft, vægge, ventilationskanaler og gulve med vand eller en sæbeopløsning vil resultere i en høj koncentration af virus i spildevandet – noget af det resterende spildevand der spules ud på omgivelser og gangarealer – ligger klar til at blive vandret ind igen, når huset er fyldt igen.
For at forhindre dette i at ske, spray en Virkon™ S (1:200) opløsning på alle overflader inde i huset og eksternt på de områder, hvor der er tegn på potentielt inficerede spildevand – det kan også være ventilationsskakter, vægge, stier, etcetera. Overfladerne skal være gennemblødte og afhængig hvor meget spildevand der er, kan det tage op til 1 liter Virkon™ S opløsning per kvadratmeter. Foderlageret bør desinficeres med samme opløsning.